Piano
Je bent nooit te oud om te leren!
De piano is een geweldig veelzijdig instrument. Omdat je meerdere tonen tegelijk kan spelen, klinkt pianomuziek altijd heel compleet.
Naast in je eentje prachtige muziek maken zijn er ook veel mogelijkheden om samen te spelen: met een ander instrument, in een band of orkestje.
Op dit instrument kun je praktisch alle soorten muziek spelen en dat zie je ook terug in de les. Je speelt muziek uit verschillende landen, uit verschillende tijden. Ook popliedjes!
Je mag zelf ook aangeven welke stukken je leuk vindt om te spelen.
Hoe oud moet je zijn om te kunnen beginnen?
Je kunt beginnen als je vijf jaar bent (in groep 2). Je leert spelenderwijs liedjes die we eerst zingen en klappen en daarna op de piano spelen. Noten lezen komt pas later aan bod. Ook als je al wat ouder bent als je begint, vanaf een jaar of acht, hoef je nog geen noten te kunnen lezen. Vanaf de eerste les speel je meteen liedjes. We besteden aandacht aan alles wat met pianospelen te maken heeft. Eigenlijk kun je op elke leeftijd beginnen met pianospelen, je bent er nooit te oud voor!
​
De lessen:
Je kunt individueel les krijgen maar wellicht is er ook een mogelijkheid om groepsles te krijgen. (afhankelijk of er meerdere mensen willen starten…)
Heb je thuis een piano nodig?
Ja, want je moet thuis oefenen om vooruit te gaan: zo word je steeds beter en wordt pianospelen steeds leuker. Een belangrijk oefenmoment is de dag na de les en voor de rest nog vier à vijf keer in de week.
Kan het ook op een keyboard?
Een keyboard is een heel ander instrument. Hoewel het ook toetsen heeft kun je er niet op (leren) pianospelen. Maar voor het eerste halfjaar kan het een oplossing zijn zodat u niet thuis opeens een dure piano heeft en uw kind het niet meer leuk vind.
Kun je ook een piano huren bij de muziekschool?
Nee, daarvoor moet je naar een pianovakhandel. Daar kunnen ze je ook alles vertellen over de prijzen. Een gebruikte piano kopen is ook een goede mogelijkheid. Als je dat buiten de pianovakhandel om doet (op Marktplaats bijvoorbeeld) moet je wel altijd iemand meenemen die er verstand van heeft, zoals een pianostemmer. Naast de akoestische (“gewone”) piano heb je ook de digitale piano. Behalve voordelen (o.a. makkelijker verplaatsbaar en hij hoeft niet gestemd te worden) zijn er ook nadelen: je mist het echte “toetsgevoel” van de piano en ook zijn de mogelijkheden in klankvorming beperkter.
Wil je iets weten en staat het niet op m'n website?
Neem dan contact op!
Jong geleerd is oud gedaan!